Dojčenie je prirodzený spôsob, ako poskytnúť novorodencovi všetky potrebné živiny pre zdravý rast a vývoj. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odporúča výlučné dojčenie počas prvých šiestich mesiacov života dieťaťa. Okrem výživových benefitov má dojčenie aj množstvo ďalších pozitívnych účinkov na zdravie dieťaťa a matky.

 

Prečo je dojčenie dôležité?

Dojčenie nie je len o kŕmení bábätka. Je to komplexný proces, ktorý ovplyvňuje zdravie a pohodu matky aj dieťaťa na rôznych úrovniach:

Pre bábätko

Optimálna výživa

Materské mlieko obsahuje ideálnu kombináciu bielkovín, tukov, sacharidov, vitamínov a minerálov, ktoré sú nevyhnutné pre rast a vývoj bábätka. Poskytuje mu všetky dôležité živiny v presnom pomere, ktorý jeho organizmus potrebuje.

Posilnenie imunity

Materské mlieko je bohaté na protilátky a imunitné faktory, ktoré chránia bábätko pred infekciami, alergiami a chronickými ochoreniami. Dojčené deti mávajú menej zápalov uší, hnačiek a respiračných infekcií.

Zníženie rizika chronických ochorení

Výskumy ukazujú, že dojčené deti majú nižšie riziko obezity, cukrovky typu 2, srdcovo-cievnych chorôb a niektorých typov rakoviny v neskoršom živote.

Zdravý vývoj mozgu

Materské mlieko obsahuje tuky a nutričné ​​látky, ktoré sú kľúčové pre rozvoj mozgu a kognitívnych funkcií bábätka.

Emocionálna pohoda

Dojčenie posilňuje puto medzi matkou a dieťaťom, podporuje vzájomnú lásku a dôveru a vytvára pocit bezpečia a istoty u bábätka.

Pre matku

  • Zdravotné benefity – Dojčenie znižuje riziko rakoviny prsníka a vaječníkov u matky, ako aj riziko cukrovky typu 2 a osteoporózy.
  • Rýchlejšie zotavenie po pôrode – Dojčenie podporuje produkciu oxytocínu, hormónu, ktorý napomáha k zťahovaniu maternice a znižuje krvácanie po pôrode.
  • Emocionálna pohoda – Dojčenie môže posilniť sebavedomie matky a prehĺbiť jej lásku k dieťaťu.

 

Tipy na výživu dojčiat

Dojčenie prvých šesť mesiacov

WHO odporúča dojčenie počas prvých šiestich mesiacov života dieťaťa. To znamená, že dieťa by malo dostávať len materské mlieko bez prídavku vody, čaju alebo iných potravín.

Postupné zavádzanie príkrmov

Po šiestich mesiacoch môžete začať s postupným zavádzaním príkrmov do stravy dieťaťa. Začnite s jednoduchými potravinami, ako sú kaše, pyré zo zeleniny a ovocia. Dôležité je, aby boli potraviny jemné a ľahko stráviteľné.

 

Vyhýbajte sa cukru a soli

Pri príprave príkrmov sa vyhýbajte pridávaniu cukru a soli. Príliš veľa cukru a soli môže mať negatívny vplyv na zdravie dieťaťa a vytvárať nesprávne stravovacie návyky.

Pokračujte v dojčení

Aj keď začnete s príkrmami, je dôležité pokračovať v dojčení až do veku dvoch rokov alebo dlhšie. Materské mlieko poskytuje dôležité živiny a podporuje zdravie dieťaťa aj v neskoršom veku.

Sledovanie alergických reakcií

Pri zavádzaní nových potravín do stravy dieťaťa sledujte prípadné alergické reakcie. Zavádzajte nové potraviny postupne a v malých množstvách, aby ste mohli identifikovať možné alergény.

Dbajte na hygienu

Pri príprave jedla pre dojča dbajte na dôkladnú hygienu. Uistite sa, že všetky nástroje a nádoby sú čisté a potraviny sú čerstvé a bezpečné na konzumáciu.

 

Dojčenie je nesmierne dôležité pre zdravie a vývoj dojčaťa. Poskytuje všetky potrebné živiny, posilňuje imunitný systém a podporuje emocionálny a kognitívny vývoj.

Magazín pre mamičky a všetkých, čo sa starajú o najmenších 🙂


Kontakt:

hello@leadmedia.sk

Matka je tá, ktorá môže nahradiť všetkých ostatných, ale ktorej miesto nemôže zaujať nikto iný.

Kardinál Mermillod

© 2023. All rights reserved.